sâmbătă, 20 octombrie 2007

Sa incercam...



Sa stingi intotdeauna lumina cand parasesti incaperea. Sa nu lasi apa sa curga atunci cand te speli pe dinti. Sa umpli doar pe jumatate cada cu apa calda. Sa schimbi toate becurile cu unele economice. Sa scoti din priza aparatele electronice atunci cand nu le folosesti. Sa nu urci la volan decat daca nu ai de ales. Sau sa incalzesti casa cu un grad mai putin decat esti obisnuit.

Pentru cel putin 90% din populatia Romaniei, doar un zgarcit sau un maniac poate trai asa. Sunt zeci de idei care ne pot schimba viata in bine, prin care ne putem reduce impactul negativ asupra mediului si prin care putem economisi si bani. Desi astazi a devenit mai complicat sa traiesti mai simplu, in ultima instanta, totul se reduce la vointa.

Este un pariu pe care fiecare dintre noi il poate face cu sine insusi. Daca este „imposibil” sa renuntam la fumat, daca ni se pare greu sa slabim ori sa facem mai multa miscare, cat de greu poate fi sa economisim energie ori sa renuntam la plastic?


> Redu temperatura din locuinta cu un grad sub nivelul obisnuit si poti avea o factura cu pana la 7% mai mica. Fixeaza termostatul la 17 grade in timpul noptii sau cand pleci de-acasa.

> Un dus te ajuta sa economisesti o treime din cantitatea de apa folosita in cada. Totodata, se consuma de patru ori mai putina energie pentru incalzirea apei.

> Incalzeste doar atata apa cat ai nevoie.

> Dezgheata regulat frigiderul; economisesti 30a din energie, pentru ca motorul frigiderului functioneaza mai bine.

> Stinge lumina cand iesi dintr-o incapere.

> Scoate de sub tensiune aparatura electrocasnica pentru ca in standby consuma 40% electricitate.

> Scoate incarcatorul si mobilul din priza dupa incarcare. Altfel, 95% din energie se pierde.

> Cumpara aparatura electronica din categoria de consum A·.

> Nu lasa apa sa curga pe durata spalarii pe dinti sau in timpul barbieritului, pentru ca intr-un interval de cinci minute se pierd pana la 20 de litri de apa.

> Apeleaza la propriile sacose, in loc sa primesti pungile din farmacii, din magazine.

> Sorteaza deseurile.

> Evita recipientele din aluminiu. Nu impacheta sandviciurile in folii de aluminiu.

> Utilizarea oalelor sub presiune salveaza 20a din energie.

> Foloseste un fier de calcat cu termostat si cu aburi - poti salva 10a energie.

> Curatand si schimband la timp punga aspiratorului poti economisi 10a energie.

> Foloseste foile de hartie pe ambele fete.

In cartea sa, „Un adevar incomod”, Al Gore, laureatul Premiului Nobel pentru Pace din acest an, prezinta si alte sugestii mai putin obisnuite:

> cumpara lucruri durabile.

> precicleaza - redu cantitatea de deseuri inca dinainte de a cumpara.

> consuma mai putina carne. Mai putina carne inseamna o dieta mai sanatoasa si mai putine emisii de carbon produse de animale.

> Redu cantitatea de recipiente de unica folosinta. Anual, americanii arunca 25 de miliarde de pahare de unica folosinta.

> Cumpara din apropiere. Astfel contribui la reducerea poluarii cu produse de transport.


*articolul a fost copiat de AICI


Niciun comentariu: