duminică, 7 februarie 2010

pula, Botswana sau restul lumii?


    daca ti-ar adresa cineva intrebarea "Care este tara pe care o apreciezi cel mai tare?" ce i-ai raspunde si cum ai argumenta?

    Stiu, America e inca un vis pentru multi naivi, Germania se mentine o tara echilibrata si plina de realizari, grupul Danemarca-Finlanda-Norvegia atrage prin politicile sociale de exceptie, la fel Franta ori Cuba care exceleaza la acest capitol. Olanda ne ofera pe langa mirajul drogurilor usoare (o decizie dovedit inteleapta dealtfel), parcursul unei natiuni pline de realizari ingineresti. Elvetia ne ofera politica desavarsita a secretului bancar, bancile in sine, ceasurile, ciocolata si cateva organizatii puternice. 

ei bine, eu de ceva vreme sunt fascinat si apreciez cu adevarat Botswana. Nu, nu pentru pula, bine stiuta-i moneda cu, conotatii falice ci pentru faptul ca in contextul regional specific, este o tara stabila politic si economic, este demilitarizata si respecta enorm natura.

     Haideti sa cunoastem Botswana. Intrucat facea parte din Commonwealth, si-a dobandit independenta in anii 60 (66 pt cei exacti) iar inca de pe atunci este o tara guvernata responsabil, cu alegeri democratice si o piata libera. Nu te grabi sa te declari indiferent argumentand ca asta e ceva normal cititorule, nu este, cel putin nu in partea aceea de lume. Botswana este singura tara din Africa Centrala care inca de la independenta sa are parte de alegeri libere, democratice, are banca nationala cu o moneda performanta, sustine competitia si investitiile straine. Dreptul asupra propietatii este respectat iar sectoare ca turismul, piata serviciilor, manufactura ori exploatatiile diamantifere inregistreaza progrese constante si sustinute. 

    De ce spun toate astea? Haideti sa privim putin vecinii Botswanei, in ordine, Zambia, Zimbabwe, Africa de Sud, Namibia. Desi nu fac granita comuna ci doar sunt despartite de un petic de pamant namibian, as mentiona si Angola. 

Zambia, tara decimata de SIDA si saracie. Peste jumatate din populatia sa traieste cu mai putin de 2$ pe zi.

Zimbabwe, eterna tara condusa de Mugabe. Trebuie sa fii ori nebun, ori tampit sa nu cunosti apocaliptica situatie economica a acestei tari. Inflatia dolarului zimbabwean este demna de Guiness Book astfel incat banca lor nationala s-a gandit sa puna in circulatie bancnota de 100.000.000.000.000 de dolari zimbabweni, iar asta acum un an. Cu siguranta daca dimineata iti permiti o casa cu aceasta bancnota, pana seara ea nu mai face o Cola. Din pacate nu e gluma, economia locala, odata considerata modelul regiunii, a ajuns la pamant. Somajul a atins 80%, iar speranta de viata a coborat la 37 de ani pentru barbati si 34 pentru femei.

Africa de Sud, atat englezi cat si buri s-au luptat pentru aceasta tara. Intr-o aparenta stare de normalitate acum, Africa de Sud se confrunta cu reale probleme sociale. Este avantajata doar de monopolul asupra minereurilor de mangan, platina, aur ori crom precum si de bine cunoscutele-i exploatatii diamantifere. Este tara in care olandezii si englezii au investit puternic deci meritul nu-i tocmai local.

Namibia, dominata de napraznicele deserturi Kalahari ori Namib, este o tara cu o densitate a populatiei foarte scazuta, daca nu ma insel, chiar cea mai scazuta. A fost parte a Africii de S pana prin anii 90, si-a castigat razboiul de independenta si foarte prost a facut. Acum se zbate in saracie, somajul e ridicat iar populatia decimata de SIDA. Namibia are insa o infrastructura, nu stralucita dar pe care mizeaza puternic pentru a o scoate din impas.

Angola, desi nu vecina directa cu Botswana, este o tara decimata de razboaie. Din anii 75 pana in 2001 sau 2002 parca s-au tot batut angolezii intre ei. Desi al doilea producator african de petrol si diamante, Angola se zbate in saracie. Nestatornicia politica, razboaiele, interesele au facut ca speranta de viata sa fie printre cele mai scazute ale lumii iar mortalitatea infantila printre cele mai crescute. Putem cu usurinta spune ca Angola este cel mai mare "producator" african de refugiati.

    V-am prezentat contextul zonal, acum sa revenim la Botswana. Avem aceleasi ingrediente dar rezultatele sunt diferite. Fosta colonie imperiala, diamante, minereuri, desert, Africa. Lipsesc insa conflictele, refugiatii, speranta de viata e printre cele mai ridicate din Africa, serviciile sociale sunt decente. Tara este guvernata eficient si deasupra atat de meschinelor interese care guverneaza azi.

Ce gasesc eu adevarat uimitor la Botswana este ca nu are armata. Da, o tara dintr-o regiune specific bataioasa nu are armata. Are insa ceva, are o forta defensiva, motivata tocmai de contextul nesigur al regiunii. In timpul cand nu e preocupata in a proteja granitele tarii, aceasta forta defensiva Botswaneza (Botswana Defence Force) se ocupa cu lucruri atat de normale si totusi uimitoare pentru o armata moderna a unui autointitulat stat modern. Are ca principala preocupare combaterea braconajului sub orice forma a sa, protejarea ariilor protejate si a rezervatiilor naturale care sunt in numar si suprafata impresionante, mentinerea pacii, managementul dezastrelor si ajutorarea populatiei. Este singura armata din lume care participa activ alaturi de cercetatori la protejarea faunei. Militarii botswanezi cara elefanti cu elicopterul in locul obisnuitelor rachete, participa la impaduriri masive ori la activitati generale de mentinere a florei si faunei.

Din cate stiu, prima tara care a renuntat la armata a fost Costa Rica pe vremea lui Jose Figueres Ferrer, anii 49, nu? Ma rog, are si Costa Rica vreo trei organizatii mai mult sau mai putin militare, forte civile le numesc ei, care se ocupa printre altele si cu reimpaduriri. Au si cu ce pentru ca, in trecut, padurile din Costa Rica au fost exploatate excesiv si fara pic de discernamant. 

Lucru care se intampla de douazeci de ani in romania dar pe care nimeni nu-l vede insa. Cel putin vinovati nu sunt. Clasica metoda romaneasca!

Deci, care e tara pe care o apreciezi cel mai tare?

3 comentarii:

Anonim spunea...

om bun, am dat de blogu tau cautand un cuvent ce-l uzitez destul de des in viata mea de zi cu zi. fara naluciri ori pseudo-conoasteri matale ai idee ce inseamna commonwealth? ori dominion? ori ce eram noi inainte de 89? nu-s genu de a ma da destept si nici nu am iluzia ca vei accepta acest comment, si, pe bune, ca nu mai caut cuvantu "jigodie" pe net, deci, pe bune considera intrebarile anterioare adresate personal

Jigodie spunea...

oricat m-as stradui, ma tem ca nu te inteleg? ai impresia ca vorbeam despre commonwealth daca nu aveam idee ce inseamna? Altceva te intreb eu, ce legatura au cele amintite de tine cu Botswana ori cu ideea acestui articol? Recunosc, ma simt depasit de elitistele tale acuze. Si da, accept orice comentarii care nu contin obscenitati gratuite, indiferent de simpatiile ori antipatiile adresate mie.

Zamfir spunea...

Tocmai ce m-am intors din Botswana, in mare parte ai dreptate in ce sustii, si intr-adevar e o tara in care mi-as gasi locul. Totusi, au niste probleme majore: o persoana din patru este HIV pozitiva, iar speranta de viata este de 40 ani, iar asta nu e neaparat din cauza HIV. Oamenii sunt foarte prietenosi, iar rata criminalitatii e una din cele mai scazute din Africa, spre deosebire de Africa de Sud, unde e jale. Un englez imi povestea ca si-a mutat fabrica din Cape Town in Gaborone, tocmai din cauza criminalitatii din SA.