vineri, 4 iulie 2008

ca dracu..cel mai adevarat roman era neamt!


Nu va mirati, e romania, e Bucuresti adica haos, dispret, nepasare, coruptie...
Am sa va spun o poveste, o poveste incredibila, accesibila dar de care majoritatea nu stiti.

Totul a inceput cu, Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen pe scurt Carol I.
Un german, un neamt care a iubit si a luptat pentru romania. Lucruri de care alesii nostrii nu vor s-auda daramite sa le infaptuiasca.

Dupa abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza in tara domnea haosul. Cum mai marii vremii realizasera ca nu e roman capabil sa guverneze onorabil tara (azi vedem cata dreptate aveau) au decis sa caute ajutor la altii. Asa se face ca Ion I.C. Bratianu s-a dus pana la insusi Napoleon pentru a-i cere ajutor. Acesta a recomandat un om exceptional, pe Carol I.
"Jur să păzesc legile României, să-i apăr drepturile şi integritatea teritorială". au fost cuvintele rostite pe 10 mai 1866 de catre acesta, e adevarat, in limba franceza pentru ca romana si probabil romania ii erau necunoscute, fapt ce nu l-a impiedicat sa iubeasca acest popor.

A domnit 48 de ani, cea mai lunga si benefica domnie de cand e poporu` asta si pana azi.
In timpul luptelor desfăşurate pe teritoriul Bulgariei de azi, armata română l-a avut pe Carol ca lider efectiv, regele fiind prezent personal pe câmpul de luptă. Tratatul de la Berlin din 1878 a consfinţit nu numai independenţa absolută a României faţă de "Sublima Poartă," dar şi un imens prestigiu internaţional datorat tuturora, de la rege (care a dovedit a fi un excelent strateg militar) până la ultimul soldat.
În mai 1877, Carol I a comandat personal armata română de la Calafat împotriva redutelor turceşti de peste Dunăre, de pe afetul unui tun de asalt. Când unul din proiectilele artileriei turceşti a căzut mai aproape de rege, un soldat a sărit să-i scoată fitilul pentru a impiedica explozia dar ajungând prea târziu, inevitabilul s-a produs iar soldatul a fost sfârtecat de schije. Atunci Carol ar fi exclamat: "Asta-i muzica ce-mi place".
Universitatea din Iasi, cea din Bucuresti au fost infiintate de Carol I, in timpul domniei sale, romania era a doua natiune la extractia de petrol, imediat in coasta Americii iar avantul economic si progresul general al tarii era la egalitate cu cel al Japoniei potrivit spuselor lui Neagu Djuvara in cartea sa O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri.

Imediat după sosirea în ţară, parlamentul României a adoptat la 29 iunie 1866 prima constituţie a ţării, una dintre cele mai avansate constituţii ale timpului. Aceasta a permis dezvoltarea şi modernizarea ţării. S-a decis ca aceasta să ignore dependenţa curentă a ţării de Imperiul Otoman, acţiunea care s-a constituit într-un prim pas spre independenţă.

Carol I a inceput constructia intre anii 1882-1894 unei linii de baterii si forturi, 36 la numar, care sa apere cel mai important oras al tarii, Bucuresciul. Din cele 36 azi mai stau in picioare doar 32.Cu un cost de 111,5 milioane lei aur, adica de trei ori bugetul anual alocat armatei romane la vremea respectiva, aproximativ 620 milioane de euro in zilele noastre acestea s-au dovedit a fi inutile. Probabil cel mai util aspect al acestora este faptul ca au fost legate intre ele de o sosea (actuala Centura a Bucurestiului) si de o cale ferata. Centura Bucurestiului dateaza de pe vremea lui Carol I ( 2008-1894= faceti voi calculu`), nu e de mirare ca traficul e cum e. Astia din zilele noastre nu`s in stare nici macar s-o intretina daramite s-o modernizeze. Ahhhh doamne...daca ar mai domni el Carol!
[am sa va povestesc despre acestea pe larg intr-un alt articol, urmeaza sa realizez si o emisiune. Va voi tine la curent]

Un comentariu:

mete spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.